Etiopia

Jimma, Gera

Heirloom

Etiopia Nano Challa 250 g

Etiopia Nano Challa uprawiana jest w południowo-zachodniej części Etiopii, w strefie Jimma. Ziarno zostało poddane obróbce na mokro i posiada wszelkie atrybuty pożądane w tym regionie: rześką, cytrusową kwasowość oraz delikatnie herbaciane nuty. Jednak to, co wyróżnia Nano Challę i sprawia, że jest jedną z bardziej rozpoznawalnych kaw w strefie Jimma to jej pełna, jagodowa słodycz.

Kawa ta pochodzi z kooperatywy, o tej samej nazwie, Nano Challa, która powstała w 2004 roku z inicjatywy 25 rolników z okolicznego miasteczka Agaro. Celem wówczas powstającej spółdzielni było wspieranie jedności wśród producentów, ale i znalezienie odpowiednich nabywców. Dotychczas obszar Jimma był synonimem obszaru ‘Jimma 5’ znanego z niskiej jakości kaw komercyjnych, za które pobierana była minimalna cena. Członkowie Nano Challa postanowili to zmienić.

58,00 zł

(232,00 zł za kilogram)

Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką: 58,00 zł
Brutto
Mielenie

Metoda zaparzania: Aeropress (invert)

  • Doza: 16g
  • Mielenie: 19-23 klików - comandante
  • Temperatura wody: 90 st C

Instrukcja

2 zalania co 30 sekund:

  • 0:00 - do 110 ml
  • 0:30 - do 220 ml
  • 1:00 - odwrócić na serwer i powoli wyciskać
  • 1:30 - koniec parzenia

Ważne: nasz przepis to tylko propozycja będąca dobrym punktem wyjścia, zachęcamy do własnych testów i podzielenia się z nami ich wynikami.

Ilość
Kraj pochodzenia

Etiopia

Region

Jimma, Gera

Odmiana

Heirloom

Obróbka

Myta

Profil sensoryczny

Jagoda, cytryna, bergamotka

Kwasowość

Średnia

Dedykowane Metody zaparzania

drip

aeropress

chemex

clever lub syfon

french press

ekspres przelewowy