Ethiopia

Yirgacheffe

Heirloom

Ethiopia Konga Washed 250 g

1/2 etiopskiego „bliźniaczego duetu” to odmiana Heirloom obrabiana na morko z regionu Konga. Na myśl przywodzi lekką zieloną herbatę Senchę, brzoskwiniowy dżem babci i niemal zapomniane już poziomki.

Heirloom to bliżej nieokreślona odmiana, czy też mix wielu różnych odmian, na które składają się wiśnie zebrane z przyległych do stacji obróbki terenów - tym przypadku mowa o mikroregionie Konga. Często dastarczają je drobni rolnicy, którzy poza kawą uprawiają wiele innych roślin i owoców, ale i „pickerzy”, którzy zbierają dojrzałe, dzikorosnące wiśnie. W młynie przechodzą przez proces flotacji, starannej selekcji, a potem są suszone przez 15-20 dni, aż osiągną pożądaną wilgotność.

zł 58.00

(zł 231.98 / kilogram)

Lowest price in the last 30 days before the discount: zł 58.00
Tax included
Grinding

Brewing method: Aeropress (invert)

  • Dose: 16g
  • Grind size: 19-23 clicks - Comandante
  • Water temperature: 90 C

Steps

2 pours every 30 seconds:

  • 0:00 - to 110 ml
  • 0:30 - to 220 ml
  • 1:00 - place the device on server and slowly press out
  • 1:30 - end

Important: Our recipe is just a suggestion, which is a good starting point, but we encourage you to do your tests and share the results with us!

Quantity
Origin

Ethiopia

Flavour profile

Peach jam, sencha, strawberries

Process

Washed

Region

Yirgacheffe

Variety

Heirloom

Acidity

Medium

Suggested brewing methods

dripper

aeropress

chemex

clever or syphon

french press

filter coffee maker