Kolumbia

Acevedo, San Adolfo

Pink Bourbon - EFM 3144

Kolumbia Aroma Nativo 200 g

Pink Bourbon honey double fermentation. Już sama nazwa przyprawia o zawrót głowy, a to, co się dzieje w filiżance, przekracza sensoryczne pojęcie. Słodycz, gładkość, klarowność pojawiają się tuż po pierwszym łyku, a po nich utrzymuje się przeciągły, rozkoszny posmak. Nie dajcie się zwieść, choć podwójnie fermentowana to w smaku daje się to odczuć w postaci lekko musującej kwasowości.

Tej wyjątkowej kawy wyprodukowano raptem 408 kg. Podczas obróbki wiśnie częściowo pokryte miąższem najpierw poddano beztlenowej fermentacji, by, po wizycie w depulperze (takiej większej drylownicy) i pozbyciu się resztek miąższu, ponownie wrzucić je do zbiorników fermentacyjnych, do tego w towarzystwie rodzimych bakterii i specjalnych drożdży. Tak obrobiona jest przez kolejno 12 dni suszona, a przez kolejne 2,5 miesiąca stabililzowana w pomieszczeniu z kontrolowaną temperaturą.

84,00 zł

(420,04 zł za kilogram)

Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką: 84,00 zł
Brutto
Mielenie

Metoda zaparzania: Aeropress (invert)

  • Doza: 16g
  • Mielenie: 19-23 klików - comandante
  • Temperatura wody: 90 st C

Instrukcja

2 zalania co 30 sekund:

  • 0:00 - do 110 ml
  • 0:30 - do 220 ml
  • 1:00 - odwrócić na serwer i powoli wyciskać
  • 1:30 - koniec parzenia

Ważne: nasz przepis to tylko propozycja będąca dobrym punktem wyjścia, zachęcamy do własnych testów i podzielenia się z nami ich wynikami.

Ilość
Kraj pochodzenia

Kolumbia

Region

Acevedo, San Adolfo

Odmiana

Pink Bourbon - EFM 3144

Obróbka

Honey Double Fermentation

Profil sensoryczny

Trawa cytrynowa, zielone jabłko, cynamon

Kwasowość

Wysoka

Dedykowane Metody zaparzania

drip

aeropress

chemex

clever lub syfon

french press

ekspres przelewowy

drip

aeropress

chemex

clever lub syfon

french press

ekspres przelewowy