Szkolenia

Zrozumieć kawę – od teorii po praktykę.

Wierzymy, że dobra kawa to nie tylko kwestia smaku, ale także wiedzy, uważności i doświadczenia. Dlatego od lat prowadzimy szkolenia, które pomagają lepiej zrozumieć, jak powstaje filiżanka wysokiej jakości naparu – od wyboru ziaren po właściwe przygotowanie.

Prowadzimy szkolenia i warsztaty:

  • z espresso i podstaw pracy z ekspresem,
  • z metod przelewowych (m.in. V60, Chemex, AeroPress),
  • z podstaw analizy sensorycznej i cuppingu,
  • dopasowane do potrzeb zespołów kawiarni i restauracji.

Zajęcia są prowadzone w kameralnej atmosferze, w przestrzeni naszej palarni. Duży nacisk kładziemy na praktykę oraz spokojne i uważne podejście do nauki.

Szkolenia prowadzi Justyna Sarnowska, która od 2017 roku związana jest z kawą – najpierw jako baristka najlepszych warszawskich kawiarni specialty, obecnie jako edukatorka i trenerka. Posiada certyfikat sensoryczny Specialty Coffee Association i specjalizuje się w espresso oraz metodach przelewowych.

Justyna studiowała japonistykę oraz kulturoznawstwo, a obecnie kontynuuje studia historyczne na Uniwersytecie Warszawskim. Jej praca magisterska poświęcona była historii i współczesności kawy w Japonii, co nadaje jej pracy wyjątkową perspektywę kulturową.

Prowadziła warsztaty dla firm, instytucji i uczelni, więc zna się na tym jak mało kto.

Szkolenie BARISTA

Chcesz dowiedzieć się więcej o parzeniu espresso i przygotowaniu cappuccino z perfekcyjnie spienionym mlekiem? Jesteś na dobrej drodze!

Podczas szkolenia skupimy się przede wszystkim na umiejętnościach pracy z ekspresem ciśnieniowym i młynkiem, dowiemy się jak właściwa receptura wpływa na jej smak i wspólnie opanujemy podstawowe techniki Latte Art.

400,00 zł

Szkolenie BREWING

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kubka kawy przelewowej i chcesz odkrywać nowe techniki jej parzenia? Ten kurs zdecydowanie spełni Twoje wymagania! Podczas szkolenia skupimy się głównie na parzeniu kawy w dripperze i Aeropressie, wspólnie poznamy szczegóły oceny sensorycznej i różnice między TDS i EXT.

500,00 zł

Szkolenie SENSORY

Pijąc kawę, zwracasz uwagę na wszystkie niuanse smakowe, lubisz doszukiwać się nut podanych na etykiecie i rozkładać napary na czynniki pierwsze? Ten kurs został stworzony z myślą o takich smakoszach jak Ty!

Podczas szkolenia dowiesz się jak analizować sensorycznie kawę pod kątem odczuwanych smaków, aromatów i tekstury. Wiedza zdobyta podczas szkolenia sprawdzi się również w zakresie innych produktów żywnościowych. 

500,00 zł