Meksyk
Chiapas
Typica, Caturra, Bourbon
Decaf But Tasty – bezkofeinowe espresso
Kawa „Decaf but Tasty” uprawiana jest przez drobnych rolników zlokalizowanych w regionie Frontera Chiapas. Zbierają oni i przetwarzają kawę metodami manualnymi, takimi jak ręczne usuwanie miąższu.
Aby określić optymalne warunki, przed rozpoczęciem procesu usuwania kofeiny przeprowadza się szczegółową analizę fizyko-chemiczną kawy. W tym procesie sparzone ziarna są przetwarzane i przygotowywane przed ekstrakcją. Nasycony roztwór sporządza się z wody i stałej ekstrakcji ziaren kawy: kofeinę ekstrahuje się w kontrolowanych warunkach przepływu, temperatury, ciśnienia i próżni.
Frontera Chiapas leży w Sierra Madre graniczącej z górami Huehuetenango i dzieli ten sam mikroklimat. Kawa jest sadzona pomiędzy lasami z rozległą endemiczną florą i fauną.
(136 zł za kilogram)
(130 zł za kilogram)