



Ten peruwiański single-origin, o nutach suszonej figi, karmelu i migdałów, to gładkie, pełne doświadczenie, z delikatną nutą owocowej słodyczy i orzechowym finiszem. Te ziarna sprawdzą się dla tych, którzy w espresso szukają bogatego, harmonijnego espresso.
Aromas del Valle pochodzi z prowincji La Coipa i San Jose de Lourdes w San Ignacio, Cajamarca, trzeciego co do wielkości regionu kawowego w północnym Peru. Region ten w całości obejmuje pasmo Andów. Duże wysokości, bujne dżungle i żyzne, gliniaste gleby tworzą sprzyjające warunki do uprawy kawy. Te odległe rejony są domem dla wielu rdzennych Inków, których głównym zajęciem jest rolnictwo i produkcja kawy. Podobnie jak w pozostałej części kraju, kawa jest tutaj uprawiana przez małych rolników na plantacjach o powierzchni około 2-3 hektarów.
Plantatorzy z San Ignacio stosują zrównoważone i organiczne metody uprawy oraz eksperymentują z różnymi technikami obróbki. Produkcja kawy stanowi główną działalność ekonomiczną w regionie, angażując rodziny i całe społeczności, które współpracują i dzielą się wiedzą. Oprócz kawy lokalni rolnicy uprawiają również maniok, kukurydzę i trzcinę cukrową.
(136 zł za kilogram)
(130 zł za kilogram)