Etiopia

Yirgacheffe

Heirloom

Etiopia Konga Washed 250 g

1/2 etiopskiego „bliźniaczego duetu” to odmiana Heirloom obrabiana na morko z regionu Konga. Na myśl przywodzi lekką zieloną herbatę Senchę, brzoskwiniowy dżem babci i niemal zapomniane już poziomki.

Heirloom to bliżej nieokreślona odmiana, czy też mix wielu różnych odmian, na które składają się wiśnie zebrane z przyległych do stacji obróbki terenów - tym przypadku mowa o mikroregionie Konga. Często dastarczają je drobni rolnicy, którzy poza kawą uprawiają wiele innych roślin i owoców, ale i „pickerzy”, którzy zbierają dojrzałe, dzikorosnące wiśnie. W młynie przechodzą przez proces flotacji, starannej selekcji, a potem są suszone przez 15-20 dni, aż osiągną pożądaną wilgotność.

58,00 zł

(231,98 zł / kilogram)

Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką: 58,00 zł
Brutto
Mielenie

Metoda zaparzania: Aeropress (invert)

  • Doza: 16g
  • Mielenie: 19-23 klików - comandante
  • Temperatura wody: 90 st C

Instrukcja

2 zalania co 30 sekund:

  • 0:00 - do 110 ml
  • 0:30 - do 220 ml
  • 1:00 - odwrócić na serwer i powoli wyciskać
  • 1:30 - koniec parzenia

Ważne: nasz przepis to tylko propozycja będąca dobrym punktem wyjścia, zachęcamy do własnych testów i podzielenia się z nami ich wynikami.

Ilość
Kraj pochodzenia

Etiopia

Profil sensoryczny

Dżem brzoskwiniowy, sencha, poziomki

Obróbka

Myta

Region

Yirgacheffe

Odmiana

Heirloom

Kwasowość

Średnia

Dedykowane metody zaparzania

drip

aeropress

chemex

clever lub syfon

french press

ekspres przelewowy