Burundi

Karuzi

Bourbon

Burundi Ubuto 250 g

Kolejna Burundi w ofercie, jednak tym razem włączamy kawę z prowincji Karuzi, na wschód od Ngozi. Ubuto bierze swoją nazwę od słowa „młoda” w języku Kirundi, urzędowym języku Burundi. Tamtejsze drzewa wytwarzają świeży, wielowymiarowy profil smakowy. Smak tej kawy przywodzi na myśl czarną porzeczkę, figę oraz konfiturę różaną. Niewątpliwą zaletą tej kawy jest jej kremowa tekstura oraz zachowany balans między żywą kwasowością, a lepką słodyczą.  

58,00 zł

(232,00 zł za kilogram)

Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką: 58,00 zł
Brutto
Mielenie

Metoda zaparzania: Aeropress (invert)

  • Doza: 16g
  • Mielenie: 19-23 klików - comandante
  • Temperatura wody: 90 st C

Instrukcja

2 zalania co 30 sekund:

  • 0:00 - do 110 ml
  • 0:30 - do 220 ml
  • 1:00 - odwrócić na serwer i powoli wyciskać
  • 1:30 - koniec parzenia

Ważne: nasz przepis to tylko propozycja będąca dobrym punktem wyjścia, zachęcamy do własnych testów i podzielenia się z nami ich wynikami.

Ilość
Kraj pochodzenia

Burundi

Profil sensoryczny

Figa, czarna porzeczka, róża

Obróbka

Myta

Region

Karuzi

Odmiana

Bourbon

Kwasowość

Średnia

Dedykowane metody zaparzania

drip

aeropress

chemex

clever lub syfon

french press

ekspres przelewowy