Kolumbia

SAN AGUSTIN, HULIA

GEISHA

Kolumbia Wilson Ordonez Geisha 200 G

Ta kawa to wszechstronna perełka, idealna do każdej metody parzenia, czy to ręcznej czy automatycznej. Charakteryzuje się nutami słodkiej gruszki i limonki, którym towarzyszy delikatny posmak jaśminowej herbaty.

Kiedy zebrane wiśnie dotrą do mokrego młyna, przechodzą ręczny proces selekcji w celu usunięcia niedojrzałych i przejrzałych ziaren. Następnie kawa jest fermentowana beztlenowo w miąższu przez 48 godzin. Po tym czasie ziarna są pozbawiane miąższu i ponownie poddawane beztlenowej fermentacji na kolejne 48 godzin. Po umyciu ziarna są suszone przez 12 dni na afrykańskich łożach.

Wilson Ordoñez jest producentem kawy w trzecim pokoleniu z Farm La Aldea w San Agustin, Huila, Kolumbia, który z niesamowitym oddaniem dba o dziedzictwo swojej rodziny. W poprzednich latach farma Wilsona produkowała głównie kawę konwencjonalną. Jednak dostrzegając potencjał kaw specialty, Wilson stale przekształca całą farmę i eksperymentuje z nowymi metodami obróbki. Początkowo do tych zmian trudno było przekonać jego matkę, która należy do pokolenia nieznającego nowoczesnych technik obróbki, czy odmian. Niemniej jednak, po tym, jak była świadkiem jego ostatnich sukcesów w konkursach, zaczęła wspierać jego innowacyjne podejście.

79,00 zł
Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką: 79,00 zł
Brutto
Mielenie

Metoda zaparzania: Aeropress (invert)

  • Doza: 16g
  • Mielenie: 19-23 klików - comandante
  • Temperatura wody: 90 st C

Instrukcja

2 zalania co 30 sekund:

  • 0:00 - do 110 ml
  • 0:30 - do 220 ml
  • 1:00 - odwrócić na serwer i powoli wyciskać
  • 1:30 - koniec parzenia

Ważne: nasz przepis to tylko propozycja będąca dobrym punktem wyjścia, zachęcamy do własnych testów i podzielenia się z nami ich wynikami.

Ilość
Kraj pochodzenia

Kolumbia

Profil sensoryczny

JAŚMIN, GRUSZKA, LIMONKA

Obróbka

Anaerobic washed process

Region

SAN AGUSTIN, HULIA

Odmiana

GEISHA

Kwasowość

Średnia

Dedykowane metody zaparzania

drip

aeropress

chemex

clever lub syfon

french press

ekspres przelewowy