Etiopia

Yirgacheffe

Heirloom

Etiopia Halo Beriti 250 g

Ta słodko–kwiatowa Etiopia obrabiana na mokro zachwyca swoją delikatnością. Jest to wyśmienita propozycja dla wszystkich tych, którzy w kawie cenią sobie wytrawną kwasowość. Połączenie nut lawendy, earl grey’a i melasy daje herbaciany napar, ale w smaku pozostaje krągła i pełna. 

Około 750 drobnych rolników dostarcza swoje wiśnie kawowe do stacji obróbki Halo Beriti w regionie Geed w Yirgacheffe. Działki tych rolników są zazwyczaj bardzo małe, często mniejsze niż pół hektara, a kawę uprawiają obok innych roślin.

W przypadku mikro-lotów takich jak ten Abyote Ageze i Mebrahtu Aynalem jeszcze przed rozpoczęciem sezonu zbiorów wybierają rolników, z którymi będą współpracować i szkolą ich przez 3 dni w zakresie najlepszych praktyk zbioru. Konsekwentność w tym procesie jest kluczowa. Ponieważ większość farm jest zbyt mała, aby stworzyć całą partię, wiśnie rolników są łączone według lokalizacji, tak aby zachować podobne typy gleby, wysokość, wzorce opadów, odmiany heirloom itp.

Heirloom to bliżej nieokreślona odmiana, czy też mix wielu różnych odmian, na które składają się wiśnie zebrane z przyległych do siebie terenów. Szacuje się, że w Etiopii istnieje od sześciu do dziesięciu tysięcy różnych odmian kawy. Z powodu tej ogromnej liczby nie przeprowadzono testów genetycznych, które pozwoliłyby nabywcom na rozróżnienie tych odmian. W związku z naturalnym krzyżowaniem się roślin, które ma miejsce na dziko, nazwa „Heirloom” funkcjonuje jako określenie zbiorcze. 

Producenci Boledu znaleźli się w gronie najlepiej ocenianych producentów podczas pierwszego w Etiopii konkursu Cup of Excellence w 2020 roku. Ich kawa zajęła 21. miejsce.

58,00 zł

(231,98 zł / kilogram)

Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką: 58,00 zł
Brutto
Mielenie

Metoda zaparzania: Aeropress (invert)

  • Doza: 16g
  • Mielenie: 19-23 klików - comandante
  • Temperatura wody: 90 st C

Instrukcja

2 zalania co 30 sekund:

  • 0:00 - do 110 ml
  • 0:30 - do 220 ml
  • 1:00 - odwrócić na serwer i powoli wyciskać
  • 1:30 - koniec parzenia

Ważne: nasz przepis to tylko propozycja będąca dobrym punktem wyjścia, zachęcamy do własnych testów i podzielenia się z nami ich wynikami.

Ilość
Kraj pochodzenia

Etiopia

Profil sensoryczny

lawenda, earl grey, melasa

Obróbka

Myta

Region

Yirgacheffe

Odmiana

Heirloom

Kwasowość

Średnia

Dedykowane metody zaparzania

drip

aeropress

chemex

clever lub syfon

french press

ekspres przelewowy

Powiązane produkty