Peru

Cajamarca

Caturra

Peru Jose Angel 250 g

Caturra od Jose Angela Espinozy z plantacji La Confianza w Peru to połączenie smaków śliwki, jeżyny oraz lodów bakaliowych. Profil smakowy tej naturalnie obrabianej kawy charakteryzuje się przyjemną owocową kwasowością oraz średnim body.

Plantacja La Confianza, zarządzana przez Jose Angela Espinozę i jego żonę, Editę Peraltę, znajduje się w górzystym regionie Chirinos w Peru. To wyjątkowe położenie oraz staranność, z jaką prowadzona jest uprawa, pozwala na wolniejszy rozwój owoców kawowca, co przekłada się na ich głębszy smak i większą słodycz. Warto również dodać, że plantacja ta obejmuje jedynie dwie hektary, co pozwala na pełną kontrolę nad jakością upraw.

Kawa, którą znajdziecie w paczce, jest wynikiem całkowitego przejścia na obróbkę naturalną. W ostatnich latach Jose i Edita postawili na tę ekologiczną metodę, która nie tylko oszczędza wodę, ale i pozwala uzyskać bardziej intensywne profile smakowe. Owoce kawowca są suszone na podniesionych łożach przez 35-45 dni, co wymaga szczególnej uwagi – kontrolowania temperatury i regularnego przewracania. To zaangażowanie przekłada się na niezwykłą konsystencję i jakość ziaren.

La Confianza to jednak nie tylko kawa – to również… pszczoły! Jose i Edita pasjonują się pszczelarstwem, które zaczęło się jako małe hobby, a dziś stanowi integralną część ich działalności. Obecnie posiadają aż 20 uli. Dzięki pszczołom, które zapylają kwiaty kawowca, plantacja jest w stanie rozwijać się jeszcze lepiej, zachowując przy tym bioróżnorodność i równowagę ekosystemu. To podejście, które nie tylko wzbogaca życie farmy, ale i wspiera planetę.

58,00 zł

(232,00 zł za kilogram)

Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką: 58,00 zł
Brutto
Mielenie

Metoda zaparzania: Aeropress (invert)

  • Doza: 16g
  • Mielenie: 19-23 klików - comandante
  • Temperatura wody: 90 st C

Instrukcja

2 zalania co 30 sekund:

  • 0:00 - do 110 ml
  • 0:30 - do 220 ml
  • 1:00 - odwrócić na serwer i powoli wyciskać
  • 1:30 - koniec parzenia

Ważne: nasz przepis to tylko propozycja będąca dobrym punktem wyjścia, zachęcamy do własnych testów i podzielenia się z nami ich wynikami.

Ilość
Kraj pochodzenia

Peru

Profil sensoryczny

Jeżyna, śliwka, lody bakaliowe

Obróbka

Naturalna

Region

Cajamarca

Odmiana

Caturra

Kwasowość

Średnia

Dedykowane metody zaparzania

drip

aeropress

chemex

clever lub syfon

french press

ekspres przelewowy

Powiązane produkty