Gwatemala

Gwatemala

sarchimor, catimor, Anacafe 14

Gwatemala Finca La Cabana 250 g

Rześkie nuty zielonych jabłek i grejpfrut wsparte słodyczą brązowego cukru – to połączenie smaków, które przyjemnie siedzą na podniebieniu. Odmiany Catimor, Sarchimor i Anacafe14 tworzą harmonijną kompozycję o średniej kwasowości i łagodnej, gładkiej teksturze.

Finca La Cabaña to farma z bogatą historią, która przekształciła się z dawnej farmy mlecznej w dynamiczną plantację kawy i ananasów. Gabriel Cordón, inżynier przemysłowy, pasjonat rolnictwa, zarządza farmą, nieustannie szukając sposobów na rozwój oraz doskonalenie jakości upraw, dbając przy tym o zachowanie różnorodności biologicznej regionu. Obok upraw kawy i ananasów, na farmie prowadzi się również pszczelarstwo, wspierając lokalny ekosystem.

Kawa z tej plantacji przechodzi proces fermentacji beztlenowej (anaerobic fermentation), który wydobywa z ziaren wyrazisty i czysty smak. Ten starannie kontrolowany proces zachowuje w kawie balans między słodyczą a kwasowością.

58,00 zł

(232,00 zł za kilogram)

Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką: 58,00 zł
Brutto
Mielenie

Metoda zaparzania: Aeropress (invert)

  • Doza: 16g
  • Mielenie: 19-23 klików - comandante
  • Temperatura wody: 90 st C

Instrukcja

2 zalania co 30 sekund:

  • 0:00 - do 110 ml
  • 0:30 - do 220 ml
  • 1:00 - odwrócić na serwer i powoli wyciskać
  • 1:30 - koniec parzenia

Ważne: nasz przepis to tylko propozycja będąca dobrym punktem wyjścia, zachęcamy do własnych testów i podzielenia się z nami ich wynikami.

Ilość
Kraj pochodzenia

Gwatemala

Profil sensoryczny

Zielone jabłko, grejpfrut, brązowy cukier

Obróbka

Anaerobic

Region

Gwatemala

Odmiana

sarchimor, catimor, Anacafe 14

Kwasowość

Średnia

Dedykowane metody zaparzania

drip

aeropress

chemex

clever lub syfon

french press

ekspres przelewowy

Powiązane produkty