Kolumbia

San Agustin, Hulia

Caturra, Castillo, Colombia, Typica

Kolumbia La Aldea 250 g

La Aldea to kawa, która nie bawi się w subtelności – na wstępie przywita Cię nutami pomarańczy i skórki limonki, by posmakiem kremowych pralin dodać głębi smaku. Połączenie żywej kwasowości cytrusów i delikatnej słodyczy sprawia, że filiżanka smakuje jak dobrze wyważony koktajl – nie za słodko, nie za kwaśno, w punkt.

Plantacja w San Agustin, w sercu górzystego regionu Huila, działa z misją: dbać o ludzi i planetę. Rolnicy dostają nie tylko uczciwą zapłatę za swoją pracę, ale i konkretne wsparcie szkoleniowe. Właściciel plantacji Wilson Ordonez wraz z załogą La Aldea’i koncentruje się na różnorodności biologicznej i zarządzaniu środowiskiem. Oczyszczane są ścieki, lokalna przyroda jest chroniona, a projekty agroleśnictwa zapewniają zdrową glebę i optymalne warunki do uprawy.

Obróbka dojrzałych ziaren zaczyna się od prefermentacji, potem wiśnie spędzają 48 godzin w miąższu owocowym, by wydobyć maksimum naturalnej słodyczy. Kolejno płukanie i suszenie na specjalnych stołach pomagają zachować równowagę między wilgotnością a aromatami.

58,00 zł

(232,00 zł za kilogram)

Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką: 58,00 zł
Brutto
Mielenie

Metoda zaparzania: Aeropress (invert)

  • Doza: 16g
  • Mielenie: 19-23 klików - comandante
  • Temperatura wody: 90 st C

Instrukcja

2 zalania co 30 sekund:

  • 0:00 - do 110 ml
  • 0:30 - do 220 ml
  • 1:00 - odwrócić na serwer i powoli wyciskać
  • 1:30 - koniec parzenia

Ważne: nasz przepis to tylko propozycja będąca dobrym punktem wyjścia, zachęcamy do własnych testów i podzielenia się z nami ich wynikami.

Ilość
Kraj pochodzenia

Kolumbia

Profil sensoryczny

Skórka limonki, pomarańcza, praliny

Obróbka

Myta

Region

San Agustin, Hulia

Odmiana

Caturra, Castillo, Colombia, Typica

Kwasowość

Średnia

Dedykowane metody zaparzania

drip

aeropress

chemex

clever lub syfon

french press

ekspres przelewowy

Powiązane produkty