Kolumbia
San Agustin, Hulia
Caturra, Castillo, Colombia, Typica
Kolumbia La Aldea 250 g
La Aldea to kawa, która nie bawi się w subtelności – na wstępie przywita Cię nutami pomarańczy i skórki limonki, by posmakiem kremowych pralin dodać głębi smaku. Połączenie żywej kwasowości cytrusów i delikatnej słodyczy sprawia, że filiżanka smakuje jak dobrze wyważony koktajl – nie za słodko, nie za kwaśno, w punkt.
Plantacja w San Agustin, w sercu górzystego regionu Huila, działa z misją: dbać o ludzi i planetę. Rolnicy dostają nie tylko uczciwą zapłatę za swoją pracę, ale i konkretne wsparcie szkoleniowe. Właściciel plantacji Wilson Ordonez wraz z załogą La Aldea’i koncentruje się na różnorodności biologicznej i zarządzaniu środowiskiem. Oczyszczane są ścieki, lokalna przyroda jest chroniona, a projekty agroleśnictwa zapewniają zdrową glebę i optymalne warunki do uprawy.
Obróbka dojrzałych ziaren zaczyna się od prefermentacji, potem wiśnie spędzają 48 godzin w miąższu owocowym, by wydobyć maksimum naturalnej słodyczy. Kolejno płukanie i suszenie na specjalnych stołach pomagają zachować równowagę między wilgotnością a aromatami.
(232,00 zł za kilogram)