



Nasze nowe etiopskie ziarna dojrzewają w sercu gór Guji na południu kraju. Myta obróbka podkreśla ich elegancję, uwydatniając przejrzyste nuty brzoskwini i czarnej herbaty. Całość dopełnia subtelne, karmelowe toffi, które nadaje im przyjemnej gładkości. Staranna obróbka to harmonijne połączenie tradycji etiopskich farmerów i nowoczesnych technik przetwarzania.
Dimtu to jedna z najbardziej zaawansowanych technologicznie stacji obróbki w Yirgacheffe. Położona na wysokości 2100–2300 m n.p.m., przyjmuje ziarna od lokalnych farmerów, którzy od pokoleń pielęgnują krzewy arabiki w żyznych, wulkanicznych glebach. Tutejsze warunki – duże różnice temperatur między dniem a nocą oraz powolne dojrzewanie owoców – sprawiają, że kawa nabiera wyjątkowej słodyczy i gęstości.
Uprawiane odmiany 74112 i 74158, opracowane w latach 70. przez ośrodek badawczy w Jimma, łączą odporność z niezrównaną jakością smaku. Profil sensoryczny tej kawy odwzorowuje jasną, kwiatowo-cytrusową naturę tych odmian, tworząc napar, który zachwyca czystością i finezją.
(232,00 zł za kilogram)