Kolumbia
Hulia
Pink Bourbon
Kolumbia Luis Marcelino Pink Bourbon 200 g
Kolumbia Luis Marcelino Pink Bourbon to kolejny tegoroczny „cukiereczek”, który spłynął do nas z dobrze Wam znanej produkcji Aroma Nativo.
Jednak po kolei… Pink Bourbon honey double fermentation – sama nazwa przyprawia o zawrót głowy, a to, co się dzieje w filiżance, przekracza sensoryczne pojęcie. Słodycz, gładkość, klarowność pojawiają się tuż po pierwszym łyku, a po nich utrzymuje się przeciągły, rozkoszny posmak. Nie dajcie się zwieść, choć podwójnie fermentowana to w smaku daje się to odczuć w postaci lekko musującej kwasowości.
Podczas obróbki wiśnie częściowo pokryte miąższem najpierw poddano beztlenowej fermentacji, by, po wizycie w depulperze (takiej większej drylownicy) i pozbyciu się resztek miąższu, ponownie wrzucić je do zbiorników fermentacyjnych, do tego w towarzystwie rodzimych bakterii i specjalnych drożdży. Po takiej obróbce ziarna przez kolejne 2 tygodnie są suszone, by następnie przez 3 miesiące stabilizowały się w pomieszczeniu z kontrolowaną temperaturą.
Kawa przybyła do nas z regionu Huila, Acavedo, z południowo-zachodniej części kraju, a sygnowana jest przez Luisa Marcelino – założyciela Aroma Nativo. W nasze ręce trafiło łącznie 132 kg zielonego ziarna, czyli de facto calutki zbiór tego pysznego nano-lotu.
(345,00 zł za kilogram)