Kolumbia

Hulia

Pink Bourbon

Kolumbia Luis Marcelino Pink Bourbon 200 g

Kolumbia Luis Marcelino Pink Bourbon to kolejny tegoroczny „cukiereczek”,  który spłynął do nas z dobrze Wam znanej produkcji Aroma Nativo.

Jednak po kolei… 
Pink Bourbon honey double fermentation – sama nazwa przyprawia o zawrót głowy, a to, co się dzieje w filiżance, przekracza sensoryczne pojęcie. Słodycz, gładkość, klarowność pojawiają się tuż po pierwszym łyku, a po nich utrzymuje się przeciągły, rozkoszny posmak. Nie dajcie się zwieść, choć podwójnie fermentowana to w smaku daje się to odczuć w postaci lekko musującej kwasowości

Podczas obróbki wiśnie częściowo pokryte miąższem najpierw poddano beztlenowej fermentacji, by, po wizycie w depulperze (takiej większej drylownicy) i pozbyciu się resztek miąższu, ponownie wrzucić je do zbiorników fermentacyjnych, do tego w towarzystwie rodzimych bakterii i specjalnych drożdży. Po takiej obróbce ziarna przez kolejne 2 tygodnie są suszone, by następnie przez 3 miesiące stabilizowały się w pomieszczeniu z kontrolowaną temperaturą.

Kawa przybyła do nas z regionu Huila, Acavedo, z południowo-zachodniej części kraju, a sygnowana jest przez Luisa Marcelino – założyciela Aroma Nativo. W nasze ręce trafiło łącznie 132 kg zielonego ziarna, czyli de facto calutki zbiór tego pysznego nano-lotu.

69,00 zł

(345,00 zł za kilogram)

Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką: 69,00 zł
Brutto
Mielenie

Metoda zaparzania: Aeropress (invert)

  • Doza: 16g
  • Mielenie: 19-23 klików - comandante
  • Temperatura wody: 90 st C

Instrukcja

2 zalania co 30 sekund:

  • 0:00 - do 110 ml
  • 0:30 - do 220 ml
  • 1:00 - odwrócić na serwer i powoli wyciskać
  • 1:30 - koniec parzenia

Ważne: nasz przepis to tylko propozycja będąca dobrym punktem wyjścia, zachęcamy do własnych testów i podzielenia się z nami ich wynikami.

Ilość
Kraj pochodzenia

Kolumbia

Profil sensoryczny

Brzoskwinia, ananas, brązowy cukier

Obróbka

Honey Double Fermentation

Region

Hulia

Odmiana

Pink Bourbon

Kwasowość

Wysoka

Dedykowane metody zaparzania

drip

aeropress

chemex

clever lub syfon

french press

ekspres przelewowy

drip

aeropress

chemex

clever lub syfon

french press

ekspres przelewowy