Gwatemala

Santa Ana la Montaña, Fraijanes

Catuaí rojo

Gwatemala Finca La Pila 250 g

Finca La Pila jest jedną z tych kaw, które zaskakują na całej swojej rozciągłości. Obrabiana jest naturalnie, ale cechuje ją lekkość i delikatność. Piernikową słodycz wspiera kwasowość dzikich jagód. Ale największe zdziwienie i tak pojawia się w postaci… lukrecjowego posmaku. Transparentność tego deskryptora jest wręcz powalająca. Choć sama lukrecja ma tylu przeciwników co zwolenników to, jako reprezentant pierwszego obozu, mogę śmiało zapewnić, że wszystko pysznie się komponuje.

W Gwatemali wyróżnia się 8 regionów produkujących kawę, ale mówi się o 300 mikroklimatach — każdy wyróżniający się unikalnym profilem. Finca La Pila zlokalizowana jest w regionie Freijanes, znanym z wulkanicznych gleb, obfitych opadów i aktywnych wulkanów..

58,00 zł

(231,98 zł za kilogram)

Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką: 58,00 zł
Brutto
Mielenie

Metoda zaparzania: Aeropress (invert)

  • Doza: 16g
  • Mielenie: 19-23 klików - comandante
  • Temperatura wody: 90 st C

Instrukcja

2 zalania co 30 sekund:

  • 0:00 - do 110 ml
  • 0:30 - do 220 ml
  • 1:00 - odwrócić na serwer i powoli wyciskać
  • 1:30 - koniec parzenia

Ważne: nasz przepis to tylko propozycja będąca dobrym punktem wyjścia, zachęcamy do własnych testów i podzielenia się z nami ich wynikami.

Ilość
Kraj pochodzenia

Gwatemala

Region

Santa Ana la Montaña, Fraijanes

Odmiana

Catuaí rojo

Obróbka

Naturalna

Profil sensoryczny

Lukrecja, jagody, piernik

Kwasowość

Średnia

Dedykowane Metody zaparzania

drip

aeropress

chemex

clever lub syfon

french press

ekspres przelewowy