Rwanda

Macuba Sector, Nyamasheke

Bourbon

Rwanda Ireme 250 g

Gdy na naszym stole cuppingowym kolejny rok z rzędu  wylądowała Rwanda Ireme, wiedzieliśmy że tegoroczny lot został wzniesiony na jeszcze wyższy poziom.

Eksplozja mieszanki czerwonych owoców z mango wywołała falę uderzeniową, która nieomal zmiotła nas z planszy. Ten mikro-lot bourbonu cechuje łagodna kwasowość oraz soczysta konsystencja, a całość wspiera głęboką słodycz w filiżance.

Cały zespół Gasharu dba o monitorowanie i doskonalenie procesu fermentacji, aby osiągnąć pożądaną złożoność i głębię, które skrywają się w ich wisienkach. Przyświeca im również idea, że filiżanka “autentycznej kawy” może łączyć całe społeczności.

Jako rodzina plantatorów i członek społeczności kawowej, mają nadzieją, że Ireme (Authentic) będzie motywować do budowania znaczących i zrównoważonych relacji między dwoma stronami łańcucha dostaw.

Jako kilkuletni partner Gasharu i drugi koniec łańcucha możemy śmiało potwierdzić, że tą i innymi kawami udaje się im to znakomicie.

66,00 zł

(264,08 zł za kilogram)

Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką: 66,00 zł
Brutto
Mielenie

Metoda zaparzania: Aeropress (invert)

  • Doza: 16g
  • Mielenie: 19-23 klików - comandante
  • Temperatura wody: 90 st C

Instrukcja

2 zalania co 30 sekund:

  • 0:00 - do 110 ml
  • 0:30 - do 220 ml
  • 1:00 - odwrócić na serwer i powoli wyciskać
  • 1:30 - koniec parzenia

Ważne: nasz przepis to tylko propozycja będąca dobrym punktem wyjścia, zachęcamy do własnych testów i podzielenia się z nami ich wynikami.

Ilość
Kraj pochodzenia

Rwanda

Region

Macuba Sector, Nyamasheke

Odmiana

Bourbon

Obróbka

Anaerobic

Profil sensoryczny

Czerwone owoce, winogrono, mango

Kwasowość

Wysoka

Dedykowane Metody zaparzania

drip

aeropress

chemex

clever lub syfon

french press

ekspres przelewowy