Kostaryka

Los Santos, Tablon del Guarco

Catuai

Kostaryka El Moral Carbonic Maceration 200 g

Kostaryka El Moral swoim smakiem przenosi nas do dalekich egzotycznych krajów, gdzie lokalne stragany uginają się pod ciężarem różnokolorowych owoców. W swoim profilu na pierwszy plan spośród wszystkich egzotycznych owoców wysuwa się mango, wraz z całą swoją słodyczą. Wsparte jest soczystością i rześkością czerwonej pomarańczy, a całość dopełnia lepkość karmelu.

Taki profil smakowy został osiągnięty poprzez zastosowanie obróbki Carbonic Maceration, znanej również pod nazwą Natural Anaerobic. Wiśnie po zebraniu przez 4 dni leżakują bez dopływu powietrza w plastikowych kontenerach, a przez kolejne 30 suszą się na słońcu.

58,00 zł

(289,97 zł / kilogram)

Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką: 58,00 zł
Brutto
Mielenie

Metoda zaparzania: Aeropress (invert)

  • Doza: 16g
  • Mielenie: 19-23 klików - comandante
  • Temperatura wody: 90 st C

Instrukcja

2 zalania co 30 sekund:

  • 0:00 - do 110 ml
  • 0:30 - do 220 ml
  • 1:00 - odwrócić na serwer i powoli wyciskać
  • 1:30 - koniec parzenia

Ważne: nasz przepis to tylko propozycja będąca dobrym punktem wyjścia, zachęcamy do własnych testów i podzielenia się z nami ich wynikami.

Ilość
Kraj pochodzenia

Kostaryka

Profil sensoryczny

Czerwona pomarańcza, mango, karmel

Obróbka

Carbonic Maceration

Region

Los Santos, Tablon del Guarco

Odmiana

Catuai

Kwasowość

Wysoka

Dedykowane Metody zaparzania

drip

aeropress

chemex

clever lub syfon

french press

ekspres przelewowy

drip

aeropress

chemex

clever lub syfon

french press

ekspres przelewowy