Ziarnom kawy dajemy popalić… ale z czułością

Kawa na ławę – czyli szczerze o nas

Sprzedajemy kawę, herbatę, ekspresy, akcesoria do parzenia kawy. Mało tego. Zapewniamy dzierżawę sprzętu, a nasz serwis działa 7 dni w tygodniu. Nuda? No to zacznijmy od początku…

Nie napiszemy, że początki były niełatwe, choć nie były, dla nas to był przede wszystkim początek świetnej przygody, która trwa do dzisiaj. A było to tak: mieliśmy rok 2011 – ruszył Instytut kawy, paliliśmy i parzyliśmy kawę nocą z autentyczną radością, że „mamy to!”. Już po roku zapragnęliśmy zmian, zmieniliśmy nazwę na CoffeeLab, której jesteśmy wierni do dzisiaj, bo najwyraźniej nam służy. 

Jak? No cóż, w pierwszym roku naszej działalności sprzedawaliśmy kawę w granicach jednej – dwóch ton rocznie. Obecnie to już 140 ton. Także nas samych jest więcej – powiększyliśmy zespół od 10 do 20 osób. Rośniemy w siłę!

Co do samych ziaren i smaku kawy – bo to w końcu najważniejsze – ciągle, ale to ciągle, dążymy do doskonałości. Czy wiesz, że dwa ziarna z tego samego kraju, w zależności od regionu, mogą dać zupełnie inny smak? To nie wszystko. Liczy się także obróbka. To ona w znacznym stopniu wpływa na smak Twojej ulubionej małej czarnej.

Znamy każdego dostawcę, a także plantację, z której pochodzą sprowadzane przez nas ziarna. Naszą kawę palimy na bieżąco, a więc możesz mieć pewność, że dajemy Ci świeży produkt. Tylko i wyłącznie. To wszystko sprawia, że jesteśmy palarnią kawy specialty – najwyższej klasy na rynku światowym.

A ponieważ kochamy kawowe niuanse, nie wypuścimy Cię z naszego lokalu, jeśli nie poopowiadamy Ci nieco o kawie. Tylko w ten sposób dobierzemy smak, który będzie Ci odpowiadał na 100%. Słowo!

Nasz cel? Stale podnosić jakość oferowanych produktów, usług i kompetencje naszych roasterów, którzy szkolą się pod czujnym okiem najlepszych specjalistów z Specialty Coffee Association. Sami edukujemy również innych, rocznie nawet 800 osób, zarówno grupowo, jak i indywidualnie.

o_nas.png

I jeszcze kilka informacji “technicznych”...

Zaczynaliśmy palić kawę w trzykilogramowym piecyku przywiezionym z Serbii. Dziś w naszym „parku maszynowym” mamy Coffeetool R30 oraz Giesen W15, a naszą najnowszą perełką jest piec do wypalania sampli, także z Coffeetoola – R500, będący kopią dużego R30.

I pare słów o sztuce...

Przez cztery lata prowadziliśmy projekt KAWA MIESIĄCA – polscy artyści przygotowywali dla nas etykiety do kawowych ziaren, specjalnie dobranych do ich preferencji smakowych. W tym czasie etykiety zaprojektowało dla nas ok. 60 artystów, m.in. Lis Kula, T. Pieńczak, Dawid Ryski, Noriaki, Some Art, Marysia Panas, Obiektor, Maciek Polak, Maria Regucka, WhyDuck, Peter Jaycob, Łukasz Kaczmarek, Justyna Frąckiewicz i wielu innych.

I to by było na tyle! Więcej o naszym podejściu do kawy w naszych social mediach. Obserwuj nas, by być zawsze na bieżąco!

sztuka.png